Java Multiple Choice Questions & Answers on Event Handling Basics for Freshers

1. Which of these packages contains all the classes and methods required for even handling in Java?

a) java.applet
b) java.awt
c) java.event
d) java.awt.event
Answer: d

Explanation: Most of the event to which an applet responds is generated by user. Hence they are in Abstract Window Kit package, java.awt.event.
2. What is an event in delegation event model used by Java programming language?

a) An event is an object that describes a state change in a source.
b) An event is an object that describes a state change in processing.
c) An event is an object that describes any change by the user and system.
d) An event is a class used for defining object, to create events.
Answer: a

Explanation: An event is an object that describes a state change in a source.
3. Which of these methods are used to register a keyboard event listener?

a) KeyListener()
b) addKistener()
c) addKeyListener()
d) eventKeyboardListener()
Answer: c
4. Which of these methods are used to register a mouse motion listener?

a) addMouse()
b) addMouseListener()
c) addMouseMotionListner()
d) eventMouseMotionListener()
Answer: c
5. What is a listener in context to event handling?

a) A listener is a variable that is notified when an event occurs.
b) A listener is a object that is notified when an event occurs.
c) A listener is a method that is notified when an event occurs.
d) None of the mentioned
Answer: b

Explanation: A listener is a object that is notified when an event occurs. It has two major requirements first, it must have been registered with one or more sources to receive notification about specific event types, and secondly it must implement methods to receive and process these notifications.
6. Event class is defined in which of these libraries?

a) java.io
b) java.lang
c) java.net
d) java.util
Answer: d
7. Which of these methods can be used to determine the type of event?

a) getID()
b) getSource()
c) getEvent()
d) getEventObject()
Answer: a

Explanation: getID() can be used to determine the type of an event.
8. Which of these class is super class of all the events?

a) EventObject
b) EventClass
c) ActionEvent
d) ItemEvent
Answer: a

Explanation: EventObject class is a super class of all the events and is defined in java.util package.
9. Which of these events will be notified if scroll bar is manipulated?

a) ActionEvent
b) ComponentEvent
c) AdjustmentEvent
d) WindowEvent
Answer: c

Explanation: AdjustmentEvent is generated when a scroll bar is manipulated.
10. Which of these events will be generated if we close an applet’s window?

a) ActionEvent
b) ComponentEvent
c) AdjustmentEvent
d) WindowEvent
Answer: d

Explanation: WindowEvent is generated when a window is activated, closed, deactivated, deiconfied, iconfied, opened or quit.

Related

Multiple Choice Questions 8485657973827639764

Post a Comment

emo-but-icon

Follow Us

item